W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X

INFOLINIA: 881 004 284

KLIENCI B2B, FIRMY I INSTYTUCJE: 881 004 175

Nasze sklepy stacjonarne:

Nasze sklepy stacjonarne ›
Muga Rosado
i Etykieta i rocznik produktu widoczne na zdjęciu są przykładowe i mogą ulec zmianie w zależności od dostępności produktu. W razie pytań lub wątpliwości zachęcamy do kontaktu.

Muga Rosado

59.00 ZŁ (brutto)

Szczepy: 60% garnacha, 30% viura, 10% tempranillo

Kolor jasny, łososiowy. Aromat delikatny, złożony z nut moreli, brzoskwiń, owocow liczi oraz lekkiej nuty chlebowej w tle. W ustach rześkie, dość lekkie i aksamitne.

Fermentuje i dojrzewa 3 miesiące w kadziach dębowych własnego wyrobu.

ŁB08.17

Skontaktuj się z naszym doradcą:

Piotr Woźniak
tel: 881 004 284, @: piotr.wozniak@winestory.pl

Kraj
Kraj: Hiszpania
Region
Region: Rioja
Apelacja
Apelacja: DOCa Rioja
Barwa
Barwa: różowe
Smak
Smak: wytrawne
Beczka
Beczka: Fermentuje i dojrzewa 3 miesiące w kadziach dębowych własnego wyrobu.

Poznaj winnicę Bodegas Muga

Bodega Muga powstała za sprawą Isaaca Muga Martínez w mieście Haro w 1932 roku i do dziś jest firmą zarządzaną rodzinnie. W regionie La Rioja Alta Muga uprawia 250 hektarów winorośli, kolejne 150 uprawiają niezależni rolnicy związani długoterminowymi umowami. Winnice mieszczą się u podnóża gór Montes Obarenes, pięć różnych siedlisk- El Estepal, La Loma, Baltracones, La Loma Alta, Sajazarra. W każdej lokalizacji znajdziemy podobne gleby- gliny i wapień, jednak wszystkie różnią się mikroklimatem. Odmiany uprawiane to głównie tempranillo oraz garnacha, mazuelo, graciano, viura i malvasia. W Bodega Muga niezwykle ważny jest dąb, , który zatrudnia trzech bednarzy i jednego CUBERO- specjalistę od produkcji dużych dębowych kadzi. Drewno sprowadzane jest z Ameryki Północnej i Francji bezpośrednio. Każdy etap produkcji odbywa się w dębie- 90 kadzi o różnych rozmiarach służy do fermentacji i winifakcji, 14 tysięcy barriques służy do leżakowania. Co 4 miesiące wino przelewa się do nowych beczek w celu oddzielania osadu i napowietrzaniu wina. Takie dojrzewania trwa od 24 do 36 miesięcy dla win czerwonych. Wszystkie wina przechodzą klarowanie ręczne przy pomocy białek kurzych. Około 3 jaj potrzeba do sklarowania 100 litrów wina. Po zabutelkowaniu wina dojrzewają w piwnicach producenta od 9 do 36 kolejnych miesięcy.