W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
INFOLINIA: (22) 720 66 26
Menu

MENU

Koszyk

0,00 zł

Telefon

(22) 720 66 26

Masz pytania?

Napisz do nas

sklep@winestory.pl


Napisz do nas!

Dostawa 24h

Darmowa dostawa

przy zamówieniu powyżej 200 zł lub odbiorze osobistym.

Chianti Classico

Toskania jest regionem, czy też dla wielu krainą, będącą sercem Włoch. Sercem Toskanii jest natomiast region Chianti. Sercem Chianti możemy nazwać jego centralną i najbardziej prestiżową część czyli Chianti Classico. W jego sercu leży zaś winnica Tenuta di Bibbiano. W ten dość pokrętny sposób udało nam się umieścić winnicę Bibbiano jako najważniejszy punkt Italii , a może i świata.

 

Fot. Jakub Jurkiewicz

Fot. Jakub Jurkiewicz

 

Mamy przyjemność podzielić się z Państwem radością z faktu, że rozpoczęliśmy współpracę z winnicą Tenuta di Bibbiano. Jest to kolejna z winnic w naszej ofercie, którą zarządzają bracia. W Rodanie pracują robiący wyśmienite Chateauneuf du Pape bracia Brunier, w Veneto czarujące Amarone robią czterej bracia Castagnedi z Tenuta Sant Antonio, a w Libanie bracia Ghosn tworzą fantastyczne wina Massaya. Teraz do tego doborowego, familiarnego towarzystwa dołączają bracia Tommaso i Federico Marrocchessi prowadzący swoją winnicę w Bibbiano, w regionie Chianti Classico. Są oni piątym pokoleniem rodziny Marrocchesi Marzi, która prowadzi winnicę nieprzerwanie od 1865 roku. Są jednak świadectwa mówiące, że na tych ziemiach uprawiano winorośl już w XI wieku! Siedlisko zatem jest nie tylko wymarzone, ale z pewnością również bardzo dobrze sprawdzone. Tak silne zakorzenienie podpowiada nam, że bracia Marrocchesi robią Chianti Classico raczej w stylu tradycyjnym. Ich młody wiek sprawia jednak, że mają wciąż młodzieńczy zapał i próbują wprowadzać drobne innowacje, unowocześnienia.

 

W tym miejscu warto wspomnieć o dobrodziejstwie jakim jest wielka fala turystów odwiedzających Toskanię. Wielu z nich przy okazji chce spróbować jednych z najwybitniejszych win włoskich. Niestety część z nich ( najczęściej z innych kontynentów) ma mizerne pojęcie o Chianti i oczekuje win fajerwerkowo spektakularnych – nadmiernie długo beczkowanych w nowych baryłkach, ciężkich, ekstraktywnych, w grubych butelkach. Tacy turyści są gotowi płacić spore pieniądze za wymarzone, acz przyznajmy szczerze, dość karykaturalne Chianti. Rodzi to pokusę i niektórzy winiarze ulegają potrzebie rynku robiąc wina niezgodne ze stylem regionu. Tym bardziej jest ważne aby, kupując Chianti Classico, zwracać uwagę nie tylko na apelację, ale również na nazwisko tworzącego je winiarza. Szczęśliwie bracia Marrocchesi nie idą na skróty, ich wina świetnie współgrają z naszymi najlepszymi wyobrażeniami o winach regionu.


Winnica Tenuta di Bibbiano należy do średniaków jeśli chodzi o wielkość – zajmuje 25 ha. Bardzo daleko im do toskańskich gigantów pracujących na ponad 1000 ha. W winnicy uprawiane są głównie grona sangiovese oraz sangiovese grosso. Oprócz tych szczepów, będących kwintesencją Chianti, znajdziemy również odmiany canaiolo, colorino oraz merlot służący do produkcji Supertoskana o nazwie Domino.

Na wszystkich Chianti od tego wyśmienitego producenta znajdziecie Państwo znak czarnego koguta. Czarny kogut jest nierozłącznie związany z historią Toskanii. Kiedyś był symbolem politycznej Ligi Chianti, obecnie rozsławia wybitne wina z regionu Chianti Classico. Więcej o jego historii przeczytacie Państwo w tym artykule.

 

Serdecznie zapraszamy do naszych sklepów, abyście wybrali Państwo swoje ulubione Chianti.

 

 

Chianti Classico Bibbiano

Klasyczne Chianti Classico z Tenuta Bibbiano, nazywane przez winiarzy „czarną etykietą”. Powstaje w 95 % z sangiovese z 5 % dodatkiem odmiany colorino. Wino jest poddawane fermentacji i maceracji w kadziach cementowych. Następnie po fermentacji malolaktycznej wino jest przelewane do ogromnych beczek dębowych na około 4 miesiące.

Charakteryzuje się kolorem żywej czerwieni z refleksami fioletowymi. Piękne aromaty, świeże z wyczuwalnymi czerwonymi owocami. Jest świetnie wyważone pomiędzy tanicznością a kwasowością. Zaskakująco długi finisz.

 

Chianti Classico Montornello

Czyste 100 % sangiovese z serca Chianti Classico. Od pysznego, klasycznego Chianti Classico Bibbiano wyróżnia się jeszcze większą elegancją i doskonałym ułożeniem. Pomocne w tym jest z pewnością 9 miesięcy leżakowania w dębie. Po takim okresie musiało narodzić się coś wyjątkowego. Wino charakteryzuje się wyjątkową pijalnością, butelka dosłownie znika zaraz po otwarciu. Aromaty to przede wszystkim siła czerwonych owoców z dyskretnie zaznaczonymi nutami tytoniu.

 

Chianti Classico Riserva Vigna del Capannino

Winogrona sangiovese grosso, z których powstaje to wino, rosną w najlepszych siedliskach winnicy Bibbiano. Posiadłość ta nazywa się Vigna del Capannino i charakteryzuje się unikanym mikroklimatem oraz wapienno – glinianą glebą. Wino jest robione wyłącznie w najlepszych rocznikach. Dojrzewanie wina trwa minimum przez 18 miesięcy, częściowo w dużych beczkach, a częściowo w małych baryłkach ( zarówno nowych jak i używanych ). Następnie wino dojrzewa jeszcze przez pół roku w butelkach.

Ma piękny, wyjątkowo głęboki kolor czerwieni. Wyczujemy w nim aromaty śliwki, dojrzałej wiśni oraz akcenty miętowe. Piękna długa końcówka.

 

Domino IGT Toscana

Klasyczny Supertoskan oparty w 80 % na szczepie merlot i w 20 % na odmianie sangiovese. Wino dość nowoczesne, ale nie przesadnie jak część innych, bardziej medialnych Supertoskanów. Zarówno merlot jak i sangiovese leżakują w beczkach przez około 12 miesięcy. Z tym, że w przypadku merlot są to nowe baryłki, a sangiovese dojrzewa w dębie używanym. Wino jest bardzo pełne, głębokie i spektakularne. Całe wypełnia usta i raczy nas aromatami owoców leśnych. Stosunkowo słodkie taniny czynią je doskonałym winem dla osób, które jeszcze nie rozkochały się w szorstkości sangiovese.