W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
INFOLINIA: (22) 720 66 26
Menu

MENU

Koszyk

0,00 zł

Telefon

(22) 720 66 26

Masz pytania?

Napisz do nas

sklep@winestory.pl


Napisz do nas!

Dostawa 24h

Darmowa dostawa

przy zamówieniu powyżej 200 zł lub odbiorze osobistym.

Campos de Risca Monastrell

 

Pytając przysłowiowego przechodnia o najsłynniejszy hiszpański region winiarski oraz winogrono możemy usłyszeć różne odpowiedzi. Na przykład Rioja i Tempranillo bądź Priorat i Garnacha. Z pewnością niewiele osób, a może wręcz nikt, nie wskaże nam, przy pierwszym podejściu, regionu Jumilla oraz szczepu Monastrell. A zdecydowanie warto przyjrzeć się i regionowi i odmianie. Jumilla leży 1,5 h na zachód od Alicante, z dala od miejsc obleganych przez turystów. I całe szczęście! Wina są przeznaczone głównie dla Hiszpanów. Co ważne, ceny również nie są turystyczne, tylko raczej tubylcze. W takiej właśnie „tubylczej” cenie sprzedajemy wino CAMPOS DE RISCA.

 

Powstaje z mało znanego nam szczepu Monastrell. Wystarczy jednak uświadomić sobie, że Monastrell to inna nazwa na znany z południa Francji Mourvedre i od razu odmiana staje się bliższa. Campos de Risca jest książkowym przykładem na to, że wina czerwone warto otworzyć ciut wcześniej. Można się przy jej pomocy świetnie bawić w Małego Sommeliera. Zaraz po otwarciu wino pachnie świeżą owocowością i… niewiele więcej. Wystarczy jednak odczekać pół godziny lub troszkę więcej by buchnęły silne aromaty. Dominującym jest zapach jagód, znajdziemy w nim również bogactwo owoców leśnych oraz nuty dzikiej róży. Całość sprawia wrażenie picia bardzo bogatego wina. Campos de Risca dzięki niskiej kwasowości świetnie się spraw ze podawane osobom stroniącym na co dzień od win zbyt wytrawnych. Możemy je pić na wiele sposobów, ale z pieczoną kaczką jest wprost niezastąpione!