W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
INFOLINIA: (22) 720 66 26
Menu

MENU

Koszyk

0,00 zł

Telefon

(22) 720 66 26

Masz pytania?

Napisz do nas

sklep@winestory.pl


Napisz do nas!

Dostawa 24h

Darmowa dostawa

przy zamówieniu powyżej 200 zł lub odbiorze osobistym.

Portugalskie szczepy winorośli

Istnieje wiele gatunków winorośli, które odnaleźć można jedynie w niewielu miejscach na świecie. Dobrym przykładem jest Portugalia, która słynie z odmienności i różnorodności win, a także z niepowtarzalności odmian winorośli uprawianych od pokoleń. Na próżno szukać ich poza granicami Portugalii. Każdy z ośmiu portugalskich regionów posiada dziesiątki własnych odmian. Dla przykładu w samym rejonie Douro uprawianych jest około 80 gatunków. Oprócz znanych szczepów takich jak: Minho, Beiras, Estremadura, Ribatejo, Setubal i Alentejo wyróżnia się także kilkanaście innych, uznanych za najlepsze.
 

Touriga National
Najbardziej znany i uznawany za najlepszy szczep portugalski. Ma niewielkie owoce ciemnej barwy. Zarówno w młodych jak i w dojrzałych winach z tego szczepu, wyraźnie wyczuwalne są owoce. Są to wina o mocnych, eleganckich i krągłych taninach. Wina te mają duży potencjał starzenia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Touriga Franca
Szczep o dużych, mięsistych owocach, niezwykle odporny na choroby, doskonale znoszący klimat Douro, charakteryzujący się gorącymi suchymi latami oraz chłodnymi mokrymi zimami. Wina z tego szczepu posiadają znakomity bukiet. W mieszankach odmiana ta nie dominuje, ale za to przynosi długi i przyjemny finisz.

 

 

 

 

 

 

Tinta Roriz
W Portugalii Tinta Roriz, a w położonej po sąsiedzku Hiszpanii nazywany Tempranillo. Swoją nazwę zawdzięcza miejscu odkrycia - regionowi Quinta de Roriz w Douro. Szczep o ciemnych, niewielkich owocach. Odmiana ta wcześnie dojrzewa. Daje finezyjne wina o głębokim, ciemnym kolorze z niepowtarzalną długą końcówką.

 

 

 

 

 

 

Tinto Cão
Mało popularny szczep wśród właścicieli winnic. Daje wina o rubinowej barwie, wspaniałej konsystencji i znakomitym aromacie z wyraźnie wyczuwalnymi przyprawami.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tinta Barocca
Odporny i silny szczep. Odmiana ta charakteryzuje się niezwykle esencjonalnymi, bardzo ciemnymi i słodkimi owocami. Szczep często stosowany w winach z mieszanek (głównie do zwiększenia ich objętości).  

 

Touriga Franca, Tinta Roriz, Touriga Nacional, Tinta Barroca, Tinto Cao, czy Touriga Francesca to gatunki z których produkuje się autentyczne porto. Wspólnymi cechami wszystkich powyższych szczepów jest ciemna barwa i słodycz.