W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
INFOLINIA: (22) 720 66 26
Menu

MENU

Koszyk

0,00 zł

Telefon

(22) 720 66 26

Masz pytania?

Napisz do nas

sklep@winestory.pl


Napisz do nas!

Dostawa 24h

Darmowa dostawa

przy zamówieniu powyżej 200 zł lub odbiorze osobistym.

Republika Południowej Afryki

Republika Południowej Afryki leży na południowym krańcu kontynentu. Posiada długą linię brzegową, która rozciąga się ponad 2500 km wzdłuż dwóch oceanów: atlantyckiego i indyjskiego. Jest dwudziestym piątym co do wielkości krajem na świecie.

Począwszy od roku 1652 kiedy to grupa Holendrów wylądowała na Przylądku Dobrej Nadziei (początek kolonizacji przez europejczyków), zaczęto myśleć o rozpoczęciu uprawy winorośli i produkcji wina jako lekarstwa na szkorbut, za jakie uważano ten trunek. Komandor Jan van Riebeck (z wykształcenia lekarz) nakazał przywieźć z Europy pierwsze krzewy winorośli. Kilka lat później, w dniu 2 lutego 1659 roku wytłoczono owoce z pierwszych trzech krzewów. Najprawdopodobniej były to gatunki muscat de frontignan oraz palomino.

Burzliwa historia przez wieki nie oszczędzała winnic ani winiarzy. Światowy bojkot eksportu w proteście przeciwko rasistowskiej polityce rządów białej mniejszości z okresu końca XX wieku, klosterowirus atakujący krzewy oraz zarozumiałe podejście winiarzy zatrzymały w rozwoju tę sferę gospodarki. Swoje dołożyła KWV(półpaństwowa organizacja do spraw winiarstwa) zabraniając otwierania nowych winiarni.

Sytuacja zmieniła się dopiero po przemianach ustrojowych w latach dziewięćdziesiątych dwudziestego stulecia. Lata zapóźnienia rozwojowego sprawiły, iż wina z RPA długo nie były w stanie sprostać jakością winom krajów reszty świata. Wybić na tym rynku udało się tylko nielicznym producentom. Odrodzenie przeżywają najciekawsze regiony, w których swoje winnice mają najlepsi winiarze.

 

Constantia

Posiadłość Groot Constantia w której wszystko się zaczęło należała do gubernatora Simona van der Stela. W 1685 roku zapoczątkował tu tradycję wyrabiania win. Stąd wywodzi się wielka tradycja południowoafrykańskiego wina. Wiek później zachwyciła się nimi Europa. Niektóre źródła podają, iż sam Napoleon Bonaparte posiadał w sowich piwnicach żelazne zapasy win z Constantii. Dziś jest to najchętniej odwiedzana atrakcja Kapsztadu.

Dzięki sąsiedztwu Atlantyku kraina ta obfituje w wiele zalet (np. łagodna bryza obniżająca temperaturę w okresie dojrzewania gron, średnia temp. w lecie 19oC, obfite opady deszczu zimą (średnia roczna wynosi 100cm dlatego nie ma konieczności stosowania sztucznego nawadniania). Kolejne atuty to gliniasta gleba o dużym potencjale magazynowania wody.

Od samego początku, przez lata produkowano tu wina słodkie. Po zniszczeniu upraw przez filokserę (1885r.) farmę Groot Constantia przejęło państwo na cele eksperymentalne i edukacyjne. Wtedy to wymieniono zniszczone podkładki korzenne słodkich winogron na odporne gatunki amerykańskie wybierając tylko wytrawne odmiany. Tak zakończył się wspaniały okres winiarstwa południowoafrykańskiego.

W latach 80 XX w. Constantia zaczęła się odradzać. Nowi właściciele podeszli świadomie do zakupionych winnic starając się maksymalnie wykorzystać ich potencjał. Zaczęto Powiększać areały upraw, inwestować w maszyny i urządzenia. Rozpoczął się czas odnawiania zabytkowych posiadłości.

Prym wiodą tutaj odmiany białe: chardonnay i sauvignon charakteryzujące się aromatami agrestu, grejpfruta, owoców egzotycznych, trawy, szparagów. Wyczuwalna jest tu charakterystyczna mineralność. Uprawia się tu także winogrona riesling, pinot gris, steen (chenin blanc), muscat.

Winom białym niczym nie ustępują w jakości wina czerwone z uprawianych tu gron cabernet, merlot, shiraz, cabernet franc.

 

Stellenbosch

Najbardziej znany dziś region winiarski RPA. Kiedyś, dzięki żyznym łakom, znany jako okręg hodowców bydła i uprawy zbóż. Niewielkie ilości produkowanego tu wina z racji niskich cen trafiały prawie wyłącznie na rynek miejscowy. Wszystko uległo zmianie po przybyciu na te tereny Brytyjczyków.

W latach 1812-1823 wyeksportowano do Wielkiej Brytanii duże ilości tego trunku. Niestety, XIX wiek nie był dla farmerów łaskawy. Dopiero w następnym wieku doceniono jakość win pochodzących ze Stellenbosch i Paarl.

Uznaje się, iż Stellenbosch jest jednym z najatrakcyjniejszych krajobrazowo regionów winiarskich świata. Powstaje tu jedna ósma uprawy krajowej.W całym obszarze Boland występują przepiękne stoki, żyzne doliny a okazałe wzgórza zapewniają zróżnicowany klimat. Dzięki temu gama produkowanych win zaczyna się od Cap Classique (musujących, produkowanych metodą klasyczną) a kończy na owocowych, ostrych pinotage oraz wykwintnych, słodkich rieslingów oraz win wzmacnianych.

Najlepsze warunki uprawowe dla win czerwonych to miejsca w których występuje zwietrzały granit a gleby mają odczyn kwaśny. Im dalej na zachód tym lepsze warunki dla win białych (działanie piaskowca z Góry Stołowej).

Popularne są tu kupaże z udziałem szczepów cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc i coraz częściej shiraz. Modne staje się starzenie win w beczkach z dębu amerykańskiego. Stąd wywodzą się najlepsze pinotage.

Wśród białych win godne polecenia są te powstające z sauvignon, chardonnay, semilion. Ciekawostka jest późno zbierany riesling (z Neetlingshof) o silnie botrytyzowanym1 charakterze.

 

Robertson

Wraz z uruchomieniem (wybudowanych w górach Du Toitskloof) zbiorników retencyjnych styl regionu zmienił się diametralnie. Uregulowanie poziomu nawodnienia gleby oraz specyficzny układ pogodowy (latem upał neutralizują chmury nawiewane znad oceanu, chłodne noce sprawiają, iż winogrona dojrzewają dłużej co skutkuje lepszym zachowaniem ich aromatu) w połączeniu z unikalnością gleby (wyjątkowe dla całego regionu Przylądkowego uwapnienie) nadają winom wyjątkowej delikatności.

Od początku uprawiano tu odmiany chenin i colombard (głównie do produkcji mocnych destylatów). Dziś wytwarza się z nich dobre, lekkie, białe wina. W chwili obecnej uprawia się najwięcej chardonnay oraz sauvignon, z których produkuje się proste i łatwe wina.

Spośród odmian czerwonych wyjątkowo dobrze przyjęły się na tutejszych specyficznych terroir szczepy shiraz i cabernet. Tendencja uprawy winogron czerwonych ciągle rośnie i zmieniła się w ciągu ostatniego czasu z 10% do 40-50%.

Na podkreślenie zasługuje tutejszy muszkatel, uwodzicielski, słodki, charakteryzujący się się odcieniami miedzi i złota.

 

Wellington

Ta, należąca do dystryktu Paarl,cześć regionu dawniej znana była jako producent białych winogron stosowanych do wyrobu sherry, lecz teraz farmerzy systematycznie zmieniają obsadę winnic. Dzisiaj jest znana jako zagłębie szkółek winorośli w strefie RPA.

 

Worcester

Region ten produkuje prawie jedną czwartą całej ilości win RPA. Dzięki sztucznej irygacji, wbrew suchemu i gorącemu klimatowi zadomowiło się tu 16 spółdzielni produkujących niedrogie, łatwe i przyjemne wina. Trwają prace nad rozpoczęciem butelkowania win, które do tej pory sprzedawane są wyłącznie w beczkach.

 

Breede River

To niezwykle malownicze miejsce słynące z produkcji owoców i wina. Dolina jest pełna winnic w których (z powodu gorącego klimatu) produkuje się także wina wzmocnione głownie ze szczepów Hanepoot i Muscadel.

Źródła:

  1. Wino - Andre Domine, Olesiejuk 2009

  2. zasoby internetowe

_______________________________

*1Botrytyzowanie / botrytyzacja - poddawanie winogron działaniu grzyba botrytis cenerea w celu ich wysuszenia (jakiewino.pl)