W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
INFOLINIA: (22) 720 66 26
Menu

MENU

Koszyk

0,00 zł

Telefon

(22) 720 66 26

Masz pytania?

Napisz do nas

sklep@winestory.pl


Napisz do nas!

Dostawa 24h

Darmowa dostawa

przy zamówieniu powyżej 200 zł lub odbiorze osobistym.

Kilka słów o Sherry

Do produkcji sherry używa się głównie trzech szczepów winogron. Najpowszechniejszą jest odmiana Palomino, do wytworzenia win słodkich wykorzystuje się szczepy Pedro Ximenez oraz Moscatel. Po zbiorze i normalnym zwinifikowaniu gron następuje etap oceny wina. Te najświeższe i najbardziej zwiewne rezerwuje się na SHERRY FINO. Następnie wzmacnia się je alkoholem do 15,5% i przelewa do 500-litrowych beczek wypełniając je w 5/6 i zachowując dostęp powietrza. Sprawia to, że po pewnym czasie na powierzchni wina wytwarza się kożuch z drożdży zwany flor. Żywi się on cukrem resztkowym oraz osadem z wina, zapobiega jednocześnie nadmiernemu utlenieniu wina i nadaje mu charakterystyczny aromat orzechów. Fino powinno się pić świeże, a po otwarciu butelki nie należy zwlekać z opróżnieniem jej najwyżej w ciągu kilku godzin. Najlepiej podać je dobrze schłodzone jako aperitiff, smakuje również świetnie z rybami i owocami morza.

Po kilku latach drożdżowy kożuch obumiera, a wino zaczyna się utleniać. Nabiera wtedy barwy bursztynowej, a aromaty orzechowe zyskują na intensywności. Mamy wtedy do czynienia z SHERRY AMONTILLADO. Powinno być ono nadal tak wytrawne jak Fino, ale część producentów z powodów handlowych nieco je dosładza. Amontillado świetnie współgra z orzechami, a także z suszonymi wędlinami.

Wina, które są uznane za nie dość finezyjne idą inną drogą produkcji, która prowadzi do powstania SHERRY OLOROSO. Wzmacnia się je do poziomu ok. 19%, co nie pozwala w rozwoju drożdżowego kożucha gdyż drożdże obumierają. Również Oloroso ma kontakt z powietrzem, co daje efekt w postaci głębokiej brązowej barwy, aromatów rukoli, orzechów, kawy. Może dojrzewać w systemie solera nawet kilkadziesiąt lat. Jest nie tylko silnie kwasowe, dają się w nim często wyczuć nuty słone.

Na odmiennym biegunie znajdują się sherry odmianowe – MOSCATEL i przede wszystkim PEDRO XIMENEZ. Ciekawostką jest, że Pedro Ximenez zwany czasem skrótowo PX jest szczepem białym, jednak po wysuszeniu na słońcu daje wina niezwykle ciemne. Są one tak słodkie, że aż pyszne. Zaskakująco bogate, przywodzące czasem na myśl cukierki Kukułki w płynie. Portem docelowym słodkich sherry są Wyspy Brytyjskie, Skandynawia, Holandia. W Hiszpanii używa się ich do polewania lodów.

Wspomnijmy na koniec, że sherry jest winem do tego stopnia charakterystycznym, że część renomowanych szkockich destylarni jak na przykład Glenmorangie dojrzewa swoje whisky w beczkach po tym wzmacnianym winie. Słowem od sherry nie da się uciec, spróbujmy ją poskromić najlepiej przez degustację.