W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
INFOLINIA: (22) 720 66 26
Menu

MENU

Koszyk

0,00 zł

Telefon

(22) 720 66 26

Masz pytania?

Napisz do nas

sklep@winestory.pl


Napisz do nas!

Dostawa 24h

Darmowa dostawa

przy zamówieniu powyżej 200 zł lub odbiorze osobistym.

Tio Pepe Sherry

Tio Pepe to światowy bestseller firmy Gonzales Byass. Powstała ona w 1835 roku, kiedy do Jerez przybył młody Maria Gonzales Angel chcący odnieść sukces w produkcji sherry. Niedługo potem zakupił niewielką piwnicę i zaczął produkować oraz eksportować własne wino. W 1851 rozpoczął współpracę z Anglikiem Robertem Blakem Byassem, dlatego też firma nosi dzisiaj nazwę Gonzales-Byass.

Ten ambasador sherry na świecie oferuje duży wybór wycieczek, które można łatwo zarezerwować przez internet (www.bodegastiopepe.com), a także specjalne wieczorne pokazy flamenco. Nazwa Tio Pepe pochodzi od dwunastu wielkich beczek zwanych apostołami. Każda z nich nosi imię jednego z dwunastu apostołów. Winnica znajduje się w regionie Jerez de la Frontera (należący do trójkąta Puerto de Santa Maria i Sanlucar de Barrameda) w Andaluzji na południu Hiszpanii, gdzie panują idealne warunki do produkcji sherry. Występują tam gleby o dużej zawartości kredy (albariza), które nasiąkają wodą w czasie deszczowych zim, a oddają ją korzeniom krzewów podczas gorącego, suchego lata.

Pod względem techniki produkcji sherry jest reliktem przeszłości. Nie zmienia się ona od czasów średniowiecznych, gdy winnice zasadzone przez starożytnych Greków i Rzymian rozwinęli Arabowie. To oni wprowadzili używane do dziś techniki, jak wzmacnianie młodego wina spirytusem, suszenia gron na wina słodkie i przede wszystkim starzenie w beczkach zwanych solera. Wino przechowywane jest w sześciuset litrowych beczkach wykonanych z północnoamerykańskiego dębu, który to jest bardziej porowaty niż odmiana francuska czy hiszpańska. Beczki napełnia się do 5/6 objętości, pozostawiając pustą przestrzeń na szczycie. Umożliwia to wzrost drożdży na powierzchni wina i utworzenie się tzw. floru. Pojawia się on na powierzchni wina i żywi się cukrem resztkowym, fuzlami i innym osadem z wina. Tworzy warstwę chroniącą wino przed dostępem powietrza z górnej części beczki uniemożliwiając utlenienie i nadając winu orzechowy, drożdżowy smak.

Beczki, w których powstaje flor, przeznacza się na fino (najjaśniejsze i najbardziej wytrawne wino z Jerez). Dalej sherry dojrzewa w specjalnie ułożonych beczkach, które znajdują się w szeregu po 3 – 9 beczek. Co pewien czas porcję wina z górnej beczki przenosi się do położonej tuż poniżej, przy pomocy specjalnych urządzeń: canoa (kanu) i rociador (zraszacz). Dzięki tym urządzeniom wino przelewa się łagodnie i nie uszkadza się warstwa drożdży. Na końcu tylko porcja z ostatniej beczki jest butelkowana i przeznaczona do sprzedaży. Tio Pepe powstaje ze szczepu Palomino, który posiada niską kwasowość. Charakterystyczny aromat dla Tio Pepe to jabłka oraz orzechy z nutą migdałów w tle. Idealnie zaokrąglony, świeży, delikatny na podniebieniu.

 

Autor: Jarosław Wróblewski