W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
INFOLINIA: (22) 720 66 26
Menu

MENU

Koszyk

0,00 zł

Telefon

(22) 720 66 26

Masz pytania?

Napisz do nas

sklep@winestory.pl


Napisz do nas!

Dostawa 24h

Darmowa dostawa

przy zamówieniu powyżej 200 zł lub odbiorze osobistym.

Massaya

Rewolucje przetaczające się obecnie przez arabskie państwa  basenu Morza Śródziemnego, zwróciły uwagę wielu osób na te niezwykle interesujące kraje. Wielu Europejczyków  ze zdziwieniem odkryło, że życie tamtejszych mieszkańców nie ogranicza się wyłącznie do obsługi turystów. Kulturowo zaś łatwiej nam znaleźć między nami podobieństwa niż różnice.

 

 

Liban jest krajem o silnych związkach z Francją. Już tylko ten fakt nakazuje nam szukać w Libanie win eleganckich, produkowanych ze znanych nam szczepów, poddawanych kupażowaniu. Dodajmy do tego idealne położenie geograficzne Libanu nad Morzem Śródziemnym, z winnicami na wzgórzach, co wpływa na obniżenie temperatury.  Wapienno-gliniaste gleby są szczególnie życzliwe dla szczepów czerwonych. Nic zatem dziwnego, że Rzymianie doceniając tak dobre warunki ok. roku 150 n.e. właśnie w libańskim mieście Baalbek w Dolinie Bekaa zbudowali świątynie ku czci Bachusa, którego uważali za boga wina.

 

 

Właśnie z Doliny Bekaa pochodzi producent win, które ostatnio dołączyły do oferty Wineonline. Massaya jest projektem libańskich braci Sami i Ramzi Ghosn korzystających ze wsparcia francuskiej rodziny Brunier – właścicieli legendarnego Chateaunef du Pape, Domaine du Vieux Telegraphe. Nie dziwi zatem, że Libańczycy do produkcji swoich win używają typowych szczepów nadrodańskich. Massaya, obok nieco bardziej znanego Chateau Musar, jest uważana za czołówkę winiarstwa libańskiego. Serdecznie polecamy wina z ojczyzny cedrów.

 

 

Massaya Classic
60% Cinsault, 20% Cabernet Sauvignon, 20% Syrah
Grona zostały zebrane ręcznie do małych skrzynek. Następnie przetransportowano je niezwłocznie do winnicy, gdzie zostały przebrane. Fermentacja przebiega w kadziach stalowych przez ok. 25 dni, następnie wino dojrzewa przez ok. rok zanim zostanie zabutelkowane.
Massaya Classic Red jest winem pełnym aromatów owocowych. Wyczujemy nuty truskawki, maliny, wiśni i bardzo intrygujące aromaty rajskich jabłek. W ustach jest zarazem pełne i lekkie, krągłe ze świeżym i owocowym finiszem.
Polecamy je do dań kuchni śródziemnomorskiej, potraw pikantnych, a także jako aperitif.

Massaya Silver Selection
40% Cinsault, 30% Grenache, 15% Cabernet Sauvignon, 15% Mourvedre
Zestaw mieszanki wskazuje na silne związki z Doliną Rodanu. Winorośla wykorzystane do produkcji wina mają średni wiek 15 lat i leżą na wysokości około 1000 m.n.p.m. Massaya Silver Selection dobrze pokazuje jaki wpływ na wino ma wysokość, na której dojrzewają grona. Wino jest eleganckie i świeże. Niemal dwuletnie dojrzewanie w beczkach z francuskiego dębu dodało winu głębi oraz krągłości. Jego potencjał starzenia ocenia się na 8-10 lat.
Najlepiej podawać je do czerwonych, grillowanych mięs.

Massaya Gold Reserve
50% Cabernet Sauvignon, 40% Mourvedre, 10% Syrah
Rygorystyczna selekcja gron oraz dbałość o niską wydajność sprawia, że tego poszukiwanego wina powstaje zaledwie 12000 butelek. Wino dojrzewa przez dwa lata w nowych beczułkach ze świeżego dębu francuskiego. Przed butelkowaniem wino nie jest filtrowane.
Massaya Gold Reserve jest winem pełnym aromatów dojrzałych owoców: jeżyny, wiśni, suszonej śliwki. Intryguje również  aromatami  drzewa sandałowego i kadzidła tak bardzo typowymi dla Orientu.
Serwować z czerwonymi mięsami. Ciekawie połączy się również z dzikim ptactwem. Warto pamiętać, że wino zyska jeśli będziemy pamiętać o zdekantowaniu go.