W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
INFOLINIA: (22) 720 66 26
Menu

MENU

Koszyk

0,00 zł

Telefon

(22) 720 66 26

Masz pytania?

Napisz do nas

sklep@winestory.pl


Napisz do nas!

Dostawa 24h

Darmowa dostawa

przy zamówieniu powyżej 200 zł lub odbiorze osobistym.

Priorat

Priorat być może nie jest najpopularniejszym z hiszpańskich regionów winiarskich, ale z pewnością jest najmodniejszym. Jego dzieje to historia klasycznego Kopciuszka, zawsze miał ogromny potecjał, który pozostawał przez wieki nie do końca odkryty. Teraz w ciągu ledwie trzydziestu lat wskoczył do najwyższej światowej ligi. Zupełnie jak Radek Majewski i Robert Lewandowski, którzy dopiero co grali w trzecioligowym Zniczu Pruszków, a teraz strzelają dla Reprezentacji bramki.
 
Nazwa regionu pochodzi od hiszpańskiego prior (przeor) ponieważ winnice zakładali tu zakonnicy Kartuzi. A sprowadził ich tu i osadził król Alfons Cnotliwy (moim zdaniem imię wyklucza się z przydomkiem…).  Region pozostawał przez lata „w uśpieniu" aż w latach 70-tych ubiegłego wieku opublikowano raport, że właśnie tu mają szansę powstawać wina wielkie. Wtedy to rozpocząl się marsz, a właściwie bieg, Prioratu na szczyty. Spełnione są tu wszystkie wymarzone przez winiarza warunki: klimat choć śródziemnomorski, to z dużymi wpływami kontynentalnymi, dolina rzeki Siurana, duże nachylenie zboczy i przede wszystkim gleba. Ziemia jest uboga z łupkami pochodzenia wulkanicznego co zmusza winorośle do większej aktywności w zdobywaniu pożywienia. Poszukując wody zapuszczają korzenie aż na głębokość 25 metrów! Wszystko to sprawia, że wydajność z hektara jest bardzo niska, a owoce skoncentrowane. Za tym naturalnie podąża wysoka cena, ale przede wszystkim bardzo wysoka jakość.
 
Uprawiane są tu wszystkie odmiany międzynarodowe jak Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah, aczkolwiek największą sławę przynoszą Prioratowi Carinyena i Garnacha. Średni wiek winorośli Garnacha wynosi w Prioracie 60 lat, a wiele z nich jest ponad stuletnich!
 
Jeśli można uogólnić, to wina z tego zakątka Katalonii są gęste, nieprzejrzyste o barwie rubinowej z elementami granatu. Pachnie czerwonymi i czarnymi owocami, nalewką wiśniową, wanilią . Choć wybitne wina mają potencjał starzenia sięgający nawet 40 lat, to jednak większość z nich osiąga szczyty już po pięciu latach. To ciekawy i rzadki przypadek win dla koneserów, ale raczej tych niecierpliwych.