W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
INFOLINIA: (22) 720 66 26
Menu

MENU

Koszyk

0,00 zł

Telefon

(22) 720 66 26

Masz pytania?

Napisz do nas

sklep@winestory.pl


Napisz do nas!

Dostawa 24h

Darmowa dostawa

przy zamówieniu powyżej 200 zł lub odbiorze osobistym.

Prohibicja w Stanach Zjednoczonych

Zjawisko prohibicji w Stanach Zjednoczonych pojawiło się wiele lat przed wprowadzeniem jej prawnie do Konstytucji, jako ustawy. Już  w maju 1657 roku, Sąd Generalny Massachusetts zabronił sprzedaży alkoholi mocnych takich jak: brandy, whisky, wino, czy rum, a nadużywanie alkoholu było w społeczeństwie amerykańskim  na ogół nieakceptowane, a nawet karane. Jeden z poważanych lekarzy drugiej połowy XVIII wieku, Benjamin Rush uważał, że nadużywanie go jest bardzo szkodliwe dla zdrowia fizycznego jak również psychicznego. Statystycznie przeciętny Amerykanin w połowie XVIII wieku spożywał 1,7 butelki wysokoprocentowego alkoholu w tygodniu, czyli trzy razy więcej niż w obecnym czasie. Ruchy w imieniu abstynencji związanej z konsumpcją alkoholu zaczęły więc działać już w latach 40 XVIII wieku, z metodystami na czele. Stąd zakaz wytwarzania i sprzedaży alkoholu w stanie Maine w 1851 roku, założenie Partii Prohibicji w 1869 , czy Chrześcijańskiego Związku Kobiet na Rzecz Wstrzemięźliwości w 1873 roku. W tych czasach wzrost popularności prohibicji spotęgował wrogość do saloonów, ich  właścicieli i klientów.

Prohibicja stała się ważnym tematem w polityce państwowej i samorządowej od 1840 roku, aż do czasu jej zniesienia. Społeczeństwo podzieliło się na dwa ruchy: "mokrych" i "suchych" - opowiadających się za abstynencją alkoholową. W każdej partii politycznej istniały także dwie frakcje, zarówno "suchych" jak i "mokrych", a temat prohibicji często niechętnie był poruszany, by nie zrazić do siebie żadnej z części politycznego zaplecza.
 Prohibicja w Stanach Zjednoczonych, znana również jako The Noble Experiment czy "Szlachetny Eksperyment". Od 1919 do 1933 roku obowiązywał zakaz produkcji, sprzedaży oraz transportu alkoholu  na terenie całego kraju. Zakaz ten został zaproponowany przez Senat Stanów Zjednoczonych, poprzez wprowadzenie 18 poprawki do Konstytucji Stanów Zjednoczonych. Poprawka została ratyfikowana 16 stycznia 1919 roku aż przez trzydzieści sześć z czterdziestu ośmiu stanów, a 28 października 1919 roku oficjalnie wprowadzona przez zatwierdzenie "Ustawy Volsteada". Tak więc prohibicja zaczęła obowiązywać 17 stycznia 1920 roku, na jej straży  czuwało ponad 1500 agentów federalnych ds. prohibicji.

Narodowa Ustawa o Prohibicji (potocznie nazywana "Ustawą Volsteada") wprowadziła prawną definicję alkoholi oraz reguły nakładania kar za handel czy produkcję. Z powodu zbyt małego zainteresowania ze strony rządu federalnego, w 1925 roku w Nowym Jorku istniało od 30 do 100 tys. miejsc, w których można było nielegalnie spożywać alkohol. Wprowadzenie ustawy zmniejszyło co prawda ilość spożywanego alkoholu, jednak doprowadziło także do rozprzestrzenienia się i powstawania organizacji przestępczych, czy rozkwitu handlu podziemnego. Chociaż prohibicja okazała się dla wielu niewygodna, to była popierana przez różne grupy społeczne. Jej zwolennicy uważali, że zakaz doprowadzi do ładu społecznego, równouprawnienia kobiet, Południowców, osób mieszkających na obszarach podmiejskich czy Afroamerykanów. Tak więc, wielu Amerykanów uważało, iż pomimo niektórych niepowodzeń czy utrudnień, prohibicja działa i przynosi zamierzone cele.

Detroit, Policja przeszukująca ładunek znaleziony w podziemnym browarze w czasach prohibicji.

Chociaż produkcja, transport czy handel alkoholem był nielegalny, to 29 paragraf  "Ustawy Volsteada" zezwalał na wytwarzanie w gospodarstwie domowym wina i cydru z owoców. Dozwolona ilość domowej produkcji zamykała się w 200 galonach rocznie. Co więcej można było uprawiać winorośle, a sama ustawa nie zabraniała spożywania alkoholu. 22 marca 1933 roku prezydent Franklin Roosevelt podpisał poprawkę do "Ustawy Volsteada", która zezwalała na produkcję, a nawet sprzedaż niektórych rodzajów alkoholu, jednak produkcja wyrobów spirytusowych bez spełnienia pewnych wymogów licencyjnych była zabroniona. Volstead Act zezwalał natomiast farmerom na produkcję "soku z wina", ale pod warunkiem, że sok ten  będzie wyłącznie do użytku własnego. Wraz ze wzrostem zainteresowania sokiem winogronowym, hodowcy winorośli w Kalifornii poszerzyli powierzchnię swoich upraw o ponad 700 procent w przeciągu pięciu lat obowiązywania zakazu. Produkowane soki  (a dokładniej skoncentrowane wino po odparowaniu wody) sprzedawane były na ogół pod nazwami "cegły Wina Reńskiego",czy "bloki Porto", z dopiską  "po rozpuszczeniu w galonie wody, nie odstawiać na dwadzieścia dni, gdyż zamieni się wino". Jeden z producentów "brick of wine" sprzedawał kilka odmian na przykład: porto, Virginia Dare, Muscatel, Angelica, Tokaj, Sauterne, Riesling, Claret i Burgundia.

Rozkwit browarów i gorzelni oraz brak zakazów dotyczących produkcji czy sprzedaży alkoholi w krajach sąsiadujących, spowodował nasilenie się zjawiska przemytu w Stanach Zjednoczonych. Rajem dla przemytników stało się Chicago, czy rzeka Detroit, a nielegalnie przewożony alkohol przynosił milionowy zysk znanym chicagowskim gangsterom takim jak Al. Capone, czy Bugs Moran.

1922 r. Policjant z wrakiem samochodu i skonfiskowanym bimbrem.

W związku ze spadkiem popularności prohibicji, zniesienie jej było nieuniknione. W 1933 roku prezydent Franklin Roosevelt podpisał poprawkę do ustawy Volsteada, zezwalającą na przechowywanie i sprzedaż piwa o zawartości alkoholu wynoszącej do 3,2% wagi i 4% objętości a także sprzedaży win lekkich. Na początku ustawa dotyczyła napojów z zawartością alkoholu większą niż 0,5%, jednak prezydent Roosevelt stwierdził, że ‘to dobra pora na piwo".

Prohibicja mimo wielu korzyści, wniosła też wiele szkód do gospodarki Stanów Zjednoczonych. Uderzyła w przemysł alkoholowy, wielu obywateli straciło pracę, przez co jakość ich warunków życia uległa pogorszeniu. Zniesienie ustawy było dużym krokiem w kierunku polepszenia gospodarki. Prohibicja utworzyła czarny rynek, który zacięcie konkurował z legalną gospodarką. Wprowadzenie Nowego Ładu z Rooseveltem na czele miało na celu odbudowanie gospodarki przez walkę z czarnym rynkiem z czasów prohibicji. Wpłynęło to na wsparcie dla ratyfikacji 21 poprawki, która zniosła 18 poprawkę ustanawiającą prohibicję.

Po jej uchyleniu, do którego doszło w 1933 roku, większość organizacji przestępczych straciło dużą część rynku sprzedaży alkoholu w kilkunastu stanach ze względu na konkurencję z legalnymi sklepami, które zaczęły sprzedawać alkohol po niższych cenach. W momencie kiedy czasy prohibicji dobiegały końca, jej zwolennicy bez oporów przyznawali się do porażki.

Obraz życia obywateli Stanów Zjednoczonych w okresie prohibicji można odnaleźć w wielu filmach takich jak "Człowiek z blizną", "Nietykalni", "Dawno temu w Ameryce", czy "Końskie pióra" z udziałem braci Marx.

Jankowicz Anna

Bibliografia
http://eh.net/encyclopedia/article/miron.prohibition.alcohol
http://history1900s.about.com/od/1920s/p/prohibition.htm
http://harrybrowne.org/GLO/DrugWar.htm
http://www.cato.org/pub_display.php?pub_id=1017
http://www.imdb.com/title/tt0094226/
G. Brown Tindall, ‘Historia Stanów Zjednoczonych’, Zysk i S-ka Wydawnictwo, Poznań 2002.
H. Brogan , ‘Historia Stanów Zjednoczonych Ameryki’, Wyd. Ossolineum, Wrocław 2004.
K. Deschner, ‘Krytyczna historia Stanów Zjednoczonych, Wyd. Uraeus, Gdynia