W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
INFOLINIA: (22) 720 66 26
Menu

MENU

Koszyk

0,00 zł

Telefon

(22) 720 66 26

Masz pytania?

Napisz do nas

sklep@winestory.pl


Napisz do nas!

Dostawa 24h

Darmowa dostawa

przy zamówieniu powyżej 200 zł lub odbiorze osobistym.

Pineau de Charentes

Tym razem mamy ambicję przybliżyć Państwu trunek mniej znany w Polsce. Z pewnością do takich należy zaliczyć Pineau des Charentes. Najkrócej można powiedzieć, że jest to mieszanka moszczu winnego z koniakiem.

Pineau des Charentes powstało, podobnie jak wiele innych pyszności, przez przypadek. W roku 1589 pewien winiarz z Burie wlał omyłkowo moszcz do beczki, w której znajdowała się pewna ilość koniaku. Gdy po kilku latach szukał w swojej piwnicy pustych beczek natknął się na trunek będący bohaterem niniejszego tekstu.

Obecnie produkcja Pineau jest we Francji bardzo rozpowszechniona, powstaje w większości gospodarstw w departamencie Charente-Maritime i nie tylko. Często jest punktem honoru udowodnienie, że własne Pineau des Charentes jest lepsze od tego zrobionego przez sąsiada.

Nie znaczy to, że jakość Pineau jest pozostawiona żywiołowi. Poprawność produkcji tego wina likierowego gwarantuje system AOC.

Ważnym czynnikiem przy produkcji Pineau jest starzenie go w beczce. Białe musi dojrzewać przez minimum 18 miesięcy z czego 12 w beczce, zaś czerwone i różowe przez 12 miesięcy z czego 8 w dębowej beczce. Możemy również spotkać się z wersjami 5 i 10 – letnimi.

Dolanie koniaku do niesfermentowanego jeszcze soku winogronowego sprawia, że grona nie zamieniają cukru w alkohol. Daje nam to w efekcie napój wyraźnie słodki, pełen witamin i innych składników naturalnych.

Pineau des Charentes najlepiej będzie nam smakowało gdy je schłodzimy do 8-10 stopni i podamy w kieliszkach do wina. Świetnie się również miesza z sokami owocowymi, tonikiem z miętą.