W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
INFOLINIA: (22) 720 66 26
Menu

MENU

Koszyk

0,00 zł

Telefon

(22) 720 66 26

Masz pytania?

Napisz do nas

sklep@winestory.pl


Napisz do nas!

Dostawa 24h

Darmowa dostawa

przy zamówieniu powyżej 200 zł lub odbiorze osobistym.

Regiony Chile

Często używamy terminu „wina chilijskie” wrzucając je niejako do jednego worka. Oczywiście wina z tego pięknego kraju mają wiele cech wspólnych, ale wraz ze wzrostem kultury winiarskiej w Chile, daje się dostrzec coraz więcej różnic pomiędzy winnicami i regionami. Na planie pierwszym są różnice pomiędzy konkretnymi winiarzami, ich podejściem do wina, ich doświadczeniem, wielkością produkcji i t.d. Wiemy jednak na przykładzie win europejskich, że dobry winiarz to dopiero połowa sukcesu, za drugą odpowiada siedlisko, na którym jest uprawiana winorośl. Nie może być inaczej również w przypadku win chilijskich.

Pamiętajmy, że ten południowoamerykański kraj rozciąga się na imponującej długości 4300 km. Siłą rzeczy winiarskie Chile nie jest obszarem jednorodnym. Możemy podzielić Chile na trzy strefy klimatyczne: pustynną na północy, umiarkowaną strefę środkową oraz zimną strefę południową. Warunki dogodne do uprawy win panują wyłącznie w części środkowej. Jest to strefa rozciągająca się mniej więcej na 400 km na północ od Santiago i 650 km na południe. Spróbujmy się przyjrzeć najbardziej znanym dolinom winiarskim i ich cechom.

ELQUI VALLEY i LIMARI VALLEY
Główną informacją o tych regionach jest fakt, że są to najbardziej na północ wysunięte winnice chilijskie. Jak na razie nieliczne osoby próbują tam zajmować się winiarstwem.

ACONCAGUA VALLEY
Jest to dolina rzeki Aconcagua. Warunki sprzyjają uprawie odmian czerwonych. Upalne dni i zimne noce spowalniają dojrzewanie gron. W Aconcagua otrzymujemy wina pełne, bogate, skoncentrowane. Najlepiej przyjmują się tu Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenere, a także Sangiovese i Syrah.

CASABLANCA VALLEY
Gdyby nie wiosenne przymrozki można by uznać ten region za niemal wzorcowy do uprawy winorośli. Zachodnia część regionu pozostaje pod wpływem zimnych prądów pacyficznych. W takich warunkach znacznie lepiej radzą sobie odmiany białe. W Casablance najłatwiej natkniemy się na Chardonnay i Sauvignon Blanc, zaś z czerwonych odmian głównie na Pinot Noir. We wschodniej części regionu jest zauważalnie cieplej i od razu można dostrzec większą reprezentację win czerwonych zwłaszcza ze szczepów Merlot i Carmenere. Pomimo tego Casablanca Valley jest jednym z nielicznych miejsc w Chile, gdzie przeważają białe odmiany.

MAIPO VALLEY
Dolina Maipo okala stolicę kraju – Santiago. Sąsiedztwo ze stolicą zobowiązuje do tworzenia jednych z najlepszych win. Również historia i tradycja stoją za Maipo Valley. W tych okolicach w połowie XIX wieku zasadzono winorośl bordoską. Region jest dość zróżnicowany. W winnicach położonych wyżej grona dojrzewają później dając wina z wyłagodzonymi garbnikami. Najsłynniejsze wina z Doliny Maipo wytwarza się ze szczepu Cabernet Sauvignon.

CACHAPOAL VALLEY
Świetny, bardzo rozwojowy region. Przeważają w nim odmiany czerwone. W podregionie Requinoa, położony blisko And znajdziemy wina pełne, skoncentrowane z przewagą Cabernet Sauvignon. W okolicach Jeziora Rapel królują delikatne wersje win ze szczepu Carmenere.

COLCHAGUA VALLEY
Zdecydowanie najmodniejszy i najbardziej rozpoznawalny region Chile. Dolina winiarska rozciąga się wzdłuż rzeki Tinguirrica. Ciepło regionu jest równoważone wpływem Andów ze wschodu i Pacyfiku z zachodu. Duże różnice temperatur pomiędzy dniem a nocą nadają winom intensywny aromat oraz sporą taniczność. Pod względem gleby jest to obszar niejednorodny. W Dolinie Colchagua dominuje uprawa Cabernet Sauvignon, na drugim miejscu jest Merlot, a stawkę medalistów uzupełnia Carmenere.

CURICO VALLEY
Jest to jeden z najważniejszych regionów winiarskich w Chile, swoje winnice ma tu wielu liczących się producentów. Jedną z jego cech charakterystycznych jest duże zagrożenie przymrozkami, które wynosi aż 43%. Jest to zatem świetne siedlisko dla win białych, najwięcej uprawia się Sauvignon Blanc. Czerwone wina z Doliny Curico dzięki długiemu okresowi wegetacji zyskują elegancję i wyraźnie owocowy aromat.

MAULE VALLEY
Pomimo tego, że w tym regionie uprawia się winorośl aż na 28 tysiącach hektarów (w Colchagua jest 7 tysięcy hektarów winorośli mniej), to niewielu z nas słyszało o tych stronach. Dzieje się tak dlatego, że jest to miejsce gdzie powstają głównie wina przeznaczone na rynek lokalny, a powstające z odmiany pais.

ITATA VALLEY
Podobnie jak w Dolinie Maule uprawia się tu pais. Region o dużym potencjale, obecnie czeka na swoje odkrycie.

BIO BIO VALLEY
Dolina rzeki Bio Bio jest najbardziej deszczowym regionem winiarskim w Chile. Zbiory winogron zaczynają się tu nawet 3 tygodnie później niż w regionach wysuniętych bardziej na północ. Spośród win wytwarzanych na eksport na największe dostrzeżenie Zasługują tutejsze Pinot Noiry, Gewurztraminery, Rieslingi.

MALLECO VALLEY
Region wysunięty najbardziej na południe dopiero zaczyna swoją winiarską przygodę. Pierwsze krzewy zasadzono tu w 1995 roku. Czekajmy z ciekawością w jakim kierunku będzie się rozwijał.