W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
INFOLINIA: (22) 720 66 26
Menu

MENU

Koszyk

0,00 zł

Telefon

(22) 720 66 26

Masz pytania?

Napisz do nas

sklep@winestory.pl


Napisz do nas!

Dostawa 24h

Darmowa dostawa

przy zamówieniu powyżej 200 zł lub odbiorze osobistym.

Porto

Możemy spotkać się z opiniami, że ktoś lubi bądź nie lubi win Porto. Ale czy wszystkie Porto możemy włożyć do jednego worka (beczki)? Jakie są między nimi różnice?

Historia Porto jest stosunkowo młoda. W XVII wieku, podczas wojny pomiędzy Anglią a Francją, wyspiarze wprowadzili embargo na wina francuskie.  Stało się to szansą dla win portugalskich. Anglicy podróżując w górę rzeki Douro odkryli wina ciemne, solidnie zbudowane, mocne. Od portugalskich mnichów przejęli pomysł na dodawanie do wina brandy, co zabezpieczało je przed trudami transportu.

Obecnie, aby powstało klasyczne Porto należy najpierw zmiażdżyć grona w cementowych zbiornikach, czynność ta często jest wciąż wykonywana nogami. Następnie rozpoczyna się fermentację w stalowych kadziach. Gdy moszcz osiągnie 6% alkoholu wlewa się go do zbiorników wypełnionych w 1/5 spirytusem winnym. Proces ten z jednej strony wzmacnia wino do ok. 20%, a poza tym przerywa fermentację sprawiając, że wyczuwamy w nim charakterystyczną słodycz.

Niezwykła jest tradycja polewania Porto. Zwykle nalewa się prawą ręką przyjacielowi siedzącemu po lewej stronie. Jest to swoisty znak pokoju, ale również pewność, że nie użyjemy prawej ręki do wydobycia szpady bądź pistoletu.

W zależności od tego jak wino powstało możemy podzielić je na kilka kategorii. Oto najbardziej popularne z nich.

Ruby
Podstawowy, codzienny styl Porto. Swoją nazwę zawdzięcza rubinowej barwie. Kupaż ruby tworzony jest z przynajmniej jednorocznych win. Następnie dojrzewa nawet powyżej trzech lat. Choć nieźle się nadaje do starzenia, to najlepiej je wypić póki jest młode.

Tawny (Young Tawny)
Oznacza wino, które dojrzewa dłużej niż ruby w beczce (lub większych zbiornikach), aż do uzyskania bursztynowo-brązowego (płowego) koloru.

Tawny ze wskazaniem wieku
Bardzo szlachetna i wciąż często atrakcyjna cenowo propozycja. Powstaje z różnych roczników, każdy z nich dojrzewał minimum tyle czasu ile jest zaznaczone na etykiecie. Tawny po dziesięciu latach utrzymuje jeszcze owocowy aromat, po dwudziestu latach ma już zapach suszonych owoców. Po trzydziestu i więcej latach zaczynają być obecne jeszcze intensywniej suszone owoce oraz korzenny aromat.

White Port
Wytwarza się je tak samo jak czerwone, ma zmienną słodkość, od bardzo wytrawnego aż po bardzo słodkie. Białe porto może być konsumowane jak zwykłe wino lub serwowane schłodzone z cytryną lub tonikiem.

Vintage
Niezwykle prestiżowy i długowieczny styl Porto. Jest to Porto rocznikowe powstające wyłącznie z najlepszych gron, z najlepszych działek. Butelkowane musi być między 1 lipca drugiego roku po zbiorze a 30 czerwca trzeciego roku po zbiorze. Butelkuje się je bez żadnej filtracji. Porto Vintage wielu uważa za jedno z najlepszych win świata. Jest wizytówką domu winiarskiego. Nie powstaje w każdym roczniku, ale te z lat najlepszych mogą dojrzewać nawet kilkadziesiąt lat.

Vintage Character (VC)
Wina zbliżone do LBV, ale nie produkowane z jednego rocznika. Powstają z  win mniej więcej czteroletnich.

Late-bottled vintage (LBV)
Oznacza porto z jednego rocznika, ale starzone dłużej niż vintage. Butelkuje się je między czwartym a szóstym rokiem po winobraniu. Na rynku funkcjonują dwa rodzaje LBV, jedno jest filtrowane, na ogół nie wymagające dekantacji i tzw. traditional widniejące na etykiecie (ale nie zawsze) - niefiltrowane. LBV charakteryzuje się pięknym, ciemnym kolorem. Aby uchronić ten piękny kolor, z winem tym trzeba obchodzić się niezwykle starannie, chroniąc je przed natlenieniem.

Crusted Port (Porto okruchowe)
Wstęp do porto rocznikowego określanego czasem jako porto biedaków. Podobnie jak vintage dojrzewa w butelce. Nazwa wywodzi się od osadów i skorupy pojawiającej się w butelce. Z racji atrakcyjnej ceny może być dobrym zastępstwem dla Porto Vintage.

Colheita
Colheita to po portugalsku zbiór, a szerzej rocznik wina. Pomimo tego iż jest Porto rocznikowym to w smaku zbliża się bardziej do rocznikowych Tawny niż do Vintage. Można o nich powiedzieć, że są to wina Tawny, ale pochodzące z konkretnego rocznika (niemieszane). Colheita powinna mieć podaną informację o roku zabutelkowania. Należy pamiętać, że ten typ Porto nie zyskuje już na jakości podczas pobytu w butelce.

Porto zwykle podajemy w temperaturze 16-18 stopni. Najlepiej sprawdza się pite z serami, orzechami, suszonymi owocami, czekoladą. Jest również doskonałe do skropienia dojrzałego melona.