W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
INFOLINIA: (22) 720 66 26
Menu

MENU

Koszyk

0,00 zł

Telefon

(22) 720 66 26

Masz pytania?

Napisz do nas

sklep@winestory.pl


Napisz do nas!

Dostawa 24h

Darmowa dostawa

przy zamówieniu powyżej 200 zł lub odbiorze osobistym.

Rioja

Rioja bez wątpienia jest najsłynniejszym winiarskim regionem Hiszpanii. I nie jest to bynajmniej świeża sława, na swoją renomę region pracuje od kilkuset lat. Winorośl na tych terenach jest uprawiana od czasów Cesarstwa Rzymskiego o czym świadczą liczne pozostałości archeologiczne.

Następnie, jak w większości krajów europejskich, win ogrodnictwem zajęli się mnisi klasztorni. W Średniowieczu jednym z popularniejszych miejsc pielgrzymek było Santiago de Compostella położone na terenie hiszpańskiej Galicji. Aby odwiedzić grób Świętego Jakuba Europę przemierzało nawet kilkaset tysięcy osób. Należy pamiętać, że w owych czasach wino było najbezpieczniejszym z napoi, nie wiedziano wtedy jeszcze, że wystarczy wodę przegotować, aby pozbawić ją szkodliwych drobnoustrojów.

Pielgrzymi w przyklasztornych gospodach gasili pragnienie winem z Rioja. Ponieważ było nad wyraz smaczne, jego nazwa szybko rozprzestrzeniła się po terenie naszego kontynentu.  Co sprytniejsi próbowali nawet nielegalnie wykorzystać tę sławę. Skłoniło to winiarzy z regionu do założenia w XVI wieku stowarzyszenia i znakowania beczek z winem.

Winnica la Emperatriz

Drugi etap rozwoju i przeskok jakościowy przeżyła Rioja w połowie wieku XIX. Wypada w tym miejscu wspomnieć dwa nazwiska – pułkownika Luciano de Murrieta i przede wszystkim Camilo Hurtrado de Amezaga, Markiza de Riscal. Obaj przebywający poza Hiszpanią zauroczyli się winami bordoskimi i spróbowali przeszczepić do swojej ojczyzny metody produkcji win z Medoc. Początkowo ich wysiłki nie znajdowały zrozumienia u miejscowych winiarzy. Momentem przełomowym było zatrudnienie przez Markiza de Riscal francuskiego enologa Jeana Pineau. Wina produkowane przez ten tandem zaczęły święcić triumfy na arenie międzynarodowej, co robiło wrażenie na innych winiarzach w Rioja. Dodatkowo Hiszpanom przyszła w sukurs plaga filoksery pustoszącej w tym czasie winnice Bordeaux. Wielu wykwalifikowanych enologów pozostało bez pracy i za chlebem wyemigrowali za Pireneje sprzedając swoją specjalistyczną wiedzę Hiszpanom.

Aż do połowy lat 80-tych ubiegłego wieku Rioja nie miała w Hiszpanii praktycznie większej konkurencji. O ogromnym szacunku jakim cieszy się Rioja może świadczyć fakt, że jako pierwsza otrzymała prestiżowy certyfikat jakości Denominacion de Origen (DO), a później również jako pierwszą wyróżnioną ją Denominacion de Origen Calificada (DOC). Obudzenie innych hiszpańskich regionów, które trwa od lat 90-tych początkowo nieco zachwiało pozycją Rioja, ale później okazało się ożywcze i wymusiło konieczne reformy.

Sam region jest niezwykle rozległy, rozciąga się aż na 130 km wzdłuż rzeki Ebro. Co za tym idzie jest on regionem zróżnicowanym. Możemy w nim wyróżnić trzy główne części:

Rioja Alta - jest to, jak nazwa sugeruje, najwyżej położona część regionu. Wina z Rioja Alta charakteryzują się kruchą budową i stosunkowo wysoką kwasowością. Mają ogromny potencjał starzenia.

Rioja Alavesa - najmniejszy podregion w Rioja. Wina z tej części słyną z miękkości, dużej aromatyczności oraz nieco wyższego poziomu alkoholu.

Rioja Baja – w przeciwieństwie do dwóch poprzednich, gdzie króluje Tempranillo, w Rioja Baja uprawia się znacznie więcej Garnachy. Ta część regionu cieszy się nieco mniejszą estymą niż pozostałe.

Pewnym problemem regionu jest jego duże rozdrobnienie. Winiarze, chcąc nie chcąc, muszą często kupować grona z drugiej ręki nie mając większej kontroli nad jakością owoców. Dlatego niezwykle istotne jest aby samemu być właścicielem jak największej winnicy. Biorąc to pod uwagę wypada docenić Bodegę La Emperatriz, mającą w swoim posiadaniu aż 100 ha winnic. Ta iście cesarska posiadłość jest położona w zachodniej części apelacji, w Rioja Alta, a nazwę zawdzięcza swej pierwszej właścicielce Marii Eugenii de Montijo, żonie Napoleona III. Już za jej czasów wina otrzymywały prestiżowe nagrody na konkursach winiarskich.

Klasyfikacja w Rioja opiera się na czasie dojrzewania wina. Wyróżniamy następujące kategorie:

Vino Joven – choć trafia do sprzedaży w kilka miesięcy od winobrania, to nie wyklucza się krótkiego czasu leżakowania w beczkach dębowych.

Crianza – wina z tej kategorii dojrzewają obowiązkowo minimum dwa lata, z czego rok w beczce i rok w butelce.

Reserva – dojrzewa rok w beczce i dwa lata w butelce.

Gran Reserva – te wina dojrzewają aż dwa lata w beczkach i trzy lata w butelkach.

Należy zaznaczyć, że jest to czas minimalny, wielu winiarzy  wydłuża czas leżakowania w dębie. Dodajmy jeszcze, że dojrzewanie odbywa się w klasycznych beczułkach bordoskich barrique o pojemności 225 litrów. Tak długie przechowywanie wina przez producenta daje konsumentom pewność, że mogą bez konieczności dodatkowego oczekiwania kupować wina trafiające na rynek.

Niemniej osoby cierpliwe mogą bez ryzyka wstrzymywać się z wypiciem wina. Klasyczne Rioja zrobione na bazie Tempranillo mają niewyobrażalny wręcz potencjał dojrzewania.

Gleba w Rioja (Bodega la Emperatriz)