W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
INFOLINIA: (22) 720 66 26
Menu

MENU

Koszyk

0,00 zł

Telefon

(22) 720 66 26

Masz pytania?

Napisz do nas

sklep@winestory.pl


Napisz do nas!

Dostawa 24h

Darmowa dostawa

przy zamówieniu powyżej 200 zł lub odbiorze osobistym.

Degustacji win Estampa

24-ego marca mieliśmy przyjemność gościć w Warszawie Pablo Varasa – Managera ds. exportu winnicy Vina Estampa. Spotkanie odbyło się w zaprzyjaźnionej Sali Degustacyjnej 4 Senses, której Gospodarzem jest  p. Jerzy Kruk.




Vina Estampa jest wiodącą chilijską winnicą uprawiającą swoje winorośle na 330ha w Dolinie Colchagua. Dolina ta jest miejscem cieszącym się największym prestiżem wśród siedlisk w Chile. Estampa choć tworzy wina jednoszczepowe (Ticket to Chile), to jednak ich specjalnością są mieszanki. To właśnie umiejętny dobór odpowiednich proporcji w winach kupażowanych przynosi im największe uznanie wśród klientów oraz krytyków winiarskich.

W Vina Estampa uprawia się wiele szczepów, z którymi każdy kojarzy winiarstwo chilijskie – Carmenere, Merlot, Cabernet Sauvignon, Shiraz. Ale, co jest już ciekawostką, pracuje się również z mniej znanymi odmianami – Viognier, Petit Verdot, Petit Syrah. Takie bogactwo winorośli daje enologom znacznie większe pole do popisu podczas tworzenia mieszanek. Nasz gość ze swadą opowiadał o tym jak w winnicy dochodzi się do znalezienia odpowiednich proporcji między różnymi szczepami wina, jak dobiera się beczki, czas leżakowania i t.p. Widać było, że w Vina Estampa są bardzo zainspirowani europejskim modelem winiarstwa. Zgrabnie łączą sprawdzone elementy z naszego kontynentu z południowoamerykańską innowacyjnością. Po reakcjach zaproszonych gości widać, że efekty takiego mariażu cieszą się u nas sympatią. Dowiedzieliśmy się również o planach stworzenia topowego wina, odpowiednika europejskich Grand Cru.

W ciągu dziesięciu lat istnienia winnica Estampa osiągnęła zadziwiająco dużo. Zacznijmy od siedliska - region Colchagua Valley został uznany w 2006 roku przez znane czasopismo Wine Enthusiast winiarskim regionem roku. Do tego winnica dołożyła swoje trzy grosze - Wszystkie winogrona są tu zbierane ręcznie, a nie maszynowo, aby następnie być poddanym ręcznej selekcji. Co więcej, idąc w kierunku wybrzeża, znajdziemy również podregion Marchigue - w którym winogrona uprawia się na zboczach, a nie jak w większości kraju na terenach płaskich.

Efekty ciężkiej pracy w winnicy doceniają krytycy i konsumenci.









Estampa Reserva Syrah / Viognier 2008 zostało wybrane najlepszym winem w kategorii kupaży przez Chile Vinos i otrzymało 90 punktów, co zważywszy na cenę w granicach 50 złotych jest szczególnie warte uwagi.





















W zeszłorocznym wydaniu "Annual Wines of Chile" dwa wina zdobyły złote medale, a białe Estampa Reserve Sauvignon Blanc, Chardonnay, Viognier 2009 zdobyło tytuł najlepszego wina w kategorii win białych kupażowanych.







































Najciekawsze jednak wydaje się być wyróżnienie otrzymane od amerykańskiego Wine & Spirits Magazine. Spróbowano bowiem 3900 win, a Estampa znalazła się wśród 5 winnic z Chile o najlepszej relacji jakości do ceny!























Do świetnego nastroju prezentacji wkradła się również i  smutniejsza nuta. Okazuje się, że w Polsce nie do końca zdajemy sobie sprawę z tego jak wiele zniszczeń dokonało w Chile ostatnie trzęsienie ziemi. Oficjalne dane mówią o utracie 12% zasobów wina. Żywioł niestety nie oszczędził również winnicy Estampa niszcząc niemal doszczętnie ich główną siedzibę. Pablo Varas jednak z uśmiechem zapewniał, że w ciągu roku wszystko wróci w Chile do normy. Życzymy tego serdecznie naszym Przyjaciołom.