W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
INFOLINIA: (22) 720 66 26
Menu

MENU

Koszyk

0,00 zł

Telefon

(22) 720 66 26

Masz pytania?

Napisz do nas

sklep@winestory.pl


Napisz do nas!

Dostawa 24h

Darmowa dostawa

przy zamówieniu powyżej 200 zł lub odbiorze osobistym.

Mosela

Dolina rzeki Mozeli, a także pobliskich Saar i Ruwer, jest z pewnością najstarszym obszarem dzisiejszych Niemiec, na którym uprawia się winorośl. Znaleziska archeologiczne potwierdzają, że sprowadzili je tu Rzymianie ponad 2000 lat temu.

Wielowiekowe doświadczenie nauczyło tamtejszych winiarzy, że najwybitniejsze wina na ich siedlisku dają Rieslingi. Choć uprawia się tu również sporo Rivanera, Pinot Gris, Pinot Blanc oraz Pinot Noir, to bez wątpienia królem szczepów pozostaje Riesling. Ta późno dojrzewająca odmiana ma tu doskonałe warunki do rozwoju. Dzięki sąsiedztwu rzeki klimat jest niezwykle delikatny i zaskakująco ciepły jak na Niemcy. Ponadto najczęściej spotykanym podłożem są łupki, kumulują one ciepło w ciągu dnia, aby oddać je w nocy.



Większość winnic znajduje się na stromych zboczach rzeki, połowa z nich ma nachylenie ponad 30 % choć czasem bywa to nawet 70%! Czyni to pracę w winnicy wyjątkowo trudną i rzecz jasna możliwe są tylko zbiory ręczne. Wszystko to wpływa na wysoką jakość win  mozelskich i ich zasłużoną renomę. Rieslingi mozelskie mają z reguły znacznie niższy poziom alkoholu oraz sporą dawkę słodyczy. Pozwala to cieszyć się nimi bez dodatków kulinarnych, sprawdzają się doskonale jako wina poobiednie. Delikatna słodycz sprawia, że obok wtajemniczonych winomaniaków, sięgają po nie często osoby dopiero zaczynające swoją przygodę z winem. Choć wina mozelskie różnią się między sobą ogromnie, to najczęściej spotykanymi aromatami są: aromat wiosennych kwiatów, brzoskwinie, zielone jabłka.

Dodatkową zaletą regionu są jego możliwości turystyczne. Wijąca się leniwie rzeka i jej zbocza, aż zachęcają do zatrzymania się tu na dłuższą chwilę, a nie tylko na zakupy w wybranej winnicy. Bardzo popularne są tu wędrówki piesze i przede wszystkim rowerowe. Wiele osób korzysta z możliwości przepłynięcia się statkiem. Coraz popularniejsze stają się również spływy kajakowe, będąc na środku rzeki można jeszcze wyraźniej dostrzec strome nachylenie zboczy dających tak pyszne wina.