W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
INFOLINIA: (22) 720 66 26
Menu

MENU

Koszyk

0,00 zł

Telefon

(22) 720 66 26

Masz pytania?

Napisz do nas

sklep@winestory.pl


Napisz do nas!

Dostawa 24h

Darmowa dostawa

przy zamówieniu powyżej 200 zł lub odbiorze osobistym.

Piemont, Negretti

Już raz wspominaliśmy o Barolo, jak i również o szczepie Nebbiolo, z którego powstaje. Dziś pół słowa o nowym winiarzu, którego wina mamy w swojej ofercie. Bracia Negretti to naprawdę niewielka i rodzinna firma. Głównie z racji młodego wieku winiarzy zaliczamy ich raczej do szkoły piemonckich modernistów (choć z dużym szacunkiem dla tradycji).

Przypomnijmy sobie zatem co odróżnia w tym regionie  tradycjonalistów od modernistów. Przede wszystkim dzieli ich podejście do stosowania beczki. Tradycjonaliści absolutnie nie stosują małych beczek barriques, ich wina są wciąż starzone w ogromnych bekach zwanych botti. Uważają oni, że Barolo powstające w ten sposób ma znacznie większe możliwości długiego dojrzewania, co jest przecież znakiem firmowym Barolo. Moderniści tymczasem używają małych, często nowych, beczek bez żadnych kompleksów. Ich wina zdają się być łatwiejsze w odbiorze dla współczesnego klienta. Dodatkowo często podgrzewają moszcz, co czyni wina nieco słodszymi. Po latach eksperymentów okazało się, że tak zrobione Barolo starzeje się wcale nie gorzej niż wyrabiane metodą tradycyjną.

Obecnie w Piemoncie wojna pomiędzy dwiema szkołami zdaje się wyglądać na zażegnaną. Większość winiarzy wybrała metodę pośrednią, łącząc to co najlepsze w tradycji i wykorzystując nowinki. Tak właśnie postępują bracia Negretti. Ich Barolo są starzone najpierw w małych beczkach, zaś potem nabierają większej krągłości w wielkich, tradycyjnych bekach. Trzeba dodać, że ich wina perfekcyjnie oddają cechy swojego siedliska. Gleba z okolic La Morra zawiera dużo manganu i magnezu, co przekłada się na czysty bukiet z dobrze wyczuwalną lukrecją.
Nie bez znaczenia jest też wygląd butelki, jest tak elegancka, że nie da się przejść obok niej obojętnie. Widać również patriotyzm autorów wina, którzy w wielu językach informują, że powstało we Włoszech. Informacja może wyglądać z pozoru na banalną. Ale trzeba nam wiedzieć , że wina Negretti podróżują po całym świecie. Kroczą od konkursu do konkursu wracając zawsze z medalami. Wymieńmy tylko Brązowy Medal oraz 5 gwiazdek w „ślepym” teście Decantera dla Barolo klasycznego, Złoty Medal od Decantera dla Barolo Bricco Ambrogio, 91 pkt przyznane przez Wine Spectator, czy też nagrodę Slow Food dla innego wina Firmy – Dolcetto d’Alba.

Barolo od braci Negretti idealnie się komponują z czerwonymi mięsami. Zarówno ich wspaniały smak jak i wyjątkowy wygląd sprawiają, że mogą być idealnym gościem na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia.

Dolcetto d’Alba Negretti
Pyszne piemonckie wino ze szczepu Dolcetto. Niech nikogo nie myli nazwa, wino jest jak najbardziej wytrawne. Piękna rubinowa barwa z tendencją do przechodzenia w fiolet. W aromatach wyczujemy przede wszystkim jeżyny i wiśnie. Doskonałe zarówno do czerwonych mięs jak i do makaronów, smakuje wybornie z młodymi serami.

Barolo Negretti
Barolo, to obok Barbaresco, najsłynniejsze i najmocniejsze wino piemonckie. Powstaje z królewskiego szczepu Nebbiolo, o którym więcej piszemy tutaj. Winogrona na nasze Barolo dojrzewają niezwykle długo, są zbierane dopiero na przełomie października i listopada. Następnie są ręcznie sortowane w celu wybrania tych najlepszych. Wino początkowo przez pół roku dojrzewa w małych beczkach z francuskiego dębu – barriques. Następnie jest przelewane do wielkich bek drewnianych, gdzie przez kolejnych 16-18 miesięcy nabiera ostatecznego, eleganckiego sznytu. Po zabutelkowaniu czeka jeszcze przez rok zanim trafi do sprzedaży.
Wszystkie opisane zabiegi dają nam wino o kolorze rubinowym z całą paletą aromatów. Wyczujemy w nim zarówno eleganckie nuty „odbeczkowe” wanilii, karmelu, liści tytoniu, jak i te bardziej świeże owocowe z dobrze zaznaczonym zapachem borówek i jeżyn. Wino jest silne i pełne w ustach. Idealnie więc będzie towarzyszyć czerwonym, smażonym mięsom. Aczkolwiek równie wielką radość daje pite bez dodatków kulinarnych.
Rocznik 2004 został uhonorowany przez Magazyn Decanter Brązowym Medalem, zaś w „ślepym” teście uzyskał pięć gwiazdek.
 
Barolo Bricco Ambrogio Negretti
Największa duma rodziny Negretti. Powstaje rzecz jasna z najlepszych gron odmiany Nebbiolo. Wino hołduje raczej nowoczesnej szkole piemonckiej, bardzo dużo w nim nowej beczki. Przez pierwsze 16-18 miesięcy dojrzewa w małych beczkach dębowych, by po tym czasie przenieść się do dużych bek na kolejne pół roku. Po zabutelkowaniu, czeka jeszcze rok zanim trafi do sprzedaży. Możemy je pić już teraz, aczkolwiek z wiekiem jego walory będą tylko zyskiwały. Barolo jest synonimem długowiecznych win, może śmiało dojrzewać kilkadziesiąt lat.
Urzeknie nas piękną rubinową barwą. Choć w ustach poczujemy silne taniny, to całość sprawia wrażenie otulającego język jedwabiu.
Najlepiej wypić je w towarzystwie ciężkich czerwonych mięs.
Barolo Bricco Ambrogio jest winem, które od razu zjednuje sobie zwolenników. Pewnie z tego powodu jest często wyróżniane podczas winiarskich konkursów. Doceniły je dwa najbardziej prestiżowe pisma winiarskie, Wine Spectator przyznał mu aż 91 punktów, zaś od Decantera uzyskało Złoty Medal.