W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
INFOLINIA: (22) 720 66 26
Menu

MENU

Koszyk

0,00 zł

Telefon

(22) 720 66 26

Masz pytania?

Napisz do nas

sklep@winestory.pl


Napisz do nas!

Dostawa 24h

Darmowa dostawa

przy zamówieniu powyżej 200 zł lub odbiorze osobistym.

Tokaj-Hegyalja

Ta legendarna miejscowość, oddalona od naszych południowych granic o raptem 150 kilometrów jest zarazem nazwą regionu, którego pełna nazwa to Tokaj-Hegyalja, co można przetłumaczyć jako wzgórza Tokaju. Jest to bodaj jedyny region winiarski na świecie, który leży w dwóch krajach, mało bowiem kto ma świadomość, że część Tokaju leży również po słowackiej stronie.

Sam region, jego historia, jest nam niezwykle bliski. Wielu z nas spotkało się z nazwą Węgrzyn (tak pospolicie określano wina węgierskie), "Hungariae natum et Poloniae educatum" – wino na Węgrzech zrodzone, w Polsce ułożone. 300-400 lat temu Polska była największym importerem win Węgierskich, a znaczące wśród nich miejsce zajmowały Tokaje. W owych czasach wino przewożono w beczkach, a często kupowano wręcz moszcz, który po fermentacji dojrzewał w polskich piwnicach.



Czasy świetności Tokaju to głównie okres między XVII wiekiem a wybuchem II wojny światowej, po której winnice znacjonalizowano i przekazano państwowym wytwórniom. Jedno z najbardziej znanych określeń Tokaju – Vinum regum - rex vinorum (wino królów i król win) miał wypowiedzieć w 1703 roku Ludwik XIV po obdarowaniu go winem z Tokaju przez księcia z rodu Rakoczych, których ruiny zamku można oglądać dziś w Sarospatak.

To właśnie w Tokaju po raz pierwszy świadomie zaczęto używać winogron zaatakowanych przez szlachetną pleśń botrytis cinerea (więcej piszemy tutaj) do wyrobu słodkich win likierowych. To u zbiegu rzek Bodrog i Cisy, u stóp podgórza lokalny mikroklimat sprzyja powstawaniu jesiennych mgieł, które to z kolei przyczyniają się do rozwoju szlachetnej pleśni.

Również w Tokaju na początku XVII wieku dokonano pierwszej klasyfikacji winnic, co na owe czasy było zjawiskiem pionierskim (słynna klasyfikacja win Bordeaux pochodzi z roku 1855, więcej tutaj). Winorośl obrasta tutejsze zbocza o nachyleniu od południowo-wschodniego, przez południowe po południowo-zachodnie.

Głównym źródłem win tokajskich są winogrona Furmint – o niezwykle wrażliwej i cienkiej skórce, wysoce ekstraktywne i zapewniające wysoką kwasowość, której tak potrzeba w winach słodkich. Oprócz Furminta uprawia się tu Harslevelu i Muscat.

Nazwy Aszu i Puttonyos oznaczają odpowiednio zbotrytyzowane jagody i 20-kilogramowy kosz winogron aszu, które dodaje się do beczki (137 litrów) wina bazowego. Jeśli do wina bazowego nie dodaje się winogron Aszu – wino zwie się,  jakże znajomo, Szamorodni (słowo, które Węgrzy przejęli od polskich kupców wina, kolejny nasz akcent).