W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
INFOLINIA: (22) 720 66 26
Menu

MENU

Koszyk

0,00 zł

Telefon

(22) 720 66 26

Masz pytania?

Napisz do nas

sklep@winestory.pl


Napisz do nas!

Dostawa 24h

Darmowa dostawa

przy zamówieniu powyżej 200 zł lub odbiorze osobistym.

Retsina

Starożytna Grecja to obok Cesarstwa Rzymskiego i Chrześcijaństwa jeden z fundamentów Europy. Warto więc zerkać czasem w stronę nieco zapomnianego miejsca, w którym narodziła się demokracja, filozofia, igrzyska olimpijskie i ... Retsina.
 
O sile wina świadczy również to, że obecnie co dziesiąta butelka wypijana w Grecji to właśnie Retsina. Nie można powiedzieć, że jest to moda przejściowa, Grecy produkują i piją Retsinę od 2700 lat! Oczywiście, jak to często bywa, w powstaniu pomógł trochę przypadek. Do białych win dodawano odrobinę żywicy sosnowej ponieważ zapewniało to lepszą konserwację. Szybko jednak zorientowano się, że żywica dodaje winu interesującej pikanterii.
 
Obecnie najbardziej cenimy Retsinę za jej cierpkie, korzenne nuty, które fantastycznie komponują się z miejscową kuchnią. W polskich realiach, jeśli nie mamy akurat pod ręką nadziewanych liści winogron, podajmy Retsinę do sałatek zawierających ser Feta, sprawdzi się wybornie.
 
Współcześnie Retsina ma nieco łatwiejszy charakter niż w starożytności, dziś ogranicza się dodatek żywicy organicznej, mimo to wielu początkujących miłośników wina potrafiło brać charakterystyczne cechy Retsiny za wadę. Wino powstaje ze szczepów Roditis i Savatiano i lubi zimno, ale nie przesadne, podajemy je w temperaturze 8-10 stopni. Żeby jeszcze bardziej zaostrzyć apetyt dodajmy, że Grecy traktowali wino jako dar boga Dionizosa i spożywali je podczas dość swobodnych, w dzisiejszym rozumieniu, spotkań.