W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
INFOLINIA: (22) 720 66 26
Menu

MENU

Koszyk

0,00 zł

Telefon

(22) 720 66 26

Masz pytania?

Napisz do nas

sklep@winestory.pl


Napisz do nas!

Dostawa 24h

Darmowa dostawa

przy zamówieniu powyżej 200 zł lub odbiorze osobistym.

Szlachetna pleśń

Pijąc szlachetne wina rzadko zadajemy sobie pytanie jak powstają. Już sam fakt, że wino to sfermentowany sok z winogron nie nastraja nadto estetycznie. A co jeśli te winogrona były na dodatek spleśniałe? Wtedy paradoksalnie mamy do czynienia z winami wręcz wybitnymi.
 
Ściślej rzecz biorąc winogrona służące do ich powstania nie są spleśniałe, a tylko pokryte szlachetną pleśnią – Botrytis cinerea, stąd ich ogólna nazwa wina zbotrytyzowane. Owa pleśń rozwija się tylko w specjalnych warunkach gdy winnica jest pokryta porannymi mgłami, zaś w ciągu dnia dobrze nasłoneczniona.
 
Ale po co w ogóle jest potrzebna pleśń? W dużym skrócie „wyciąga" wodę z winogron pozostawiając wszystkie szlachetne składniki jak cukier, minerały, kwasy, sprawia to, że wino jest znacznie bardziej skoncentrowane.
Najbardziej rozsławionymi w świecie winami zbotrytyzowanymi są bordoskie Sauternes. Jest to zajmujący ok. 2000 ha region położony na lewym brzegu Garonny. Ściślej wokół niewielkiej rzeczki Ciron wpadającej do Garonny, to ta niewielka, ciepła rzeczka sprawia, że tworzą się tak oczekiwane poranne mgły. W Sauternes uprawia się trzy szczepy: Semillon, Sauvignon Blanc i Muscadelle.
 
Pierwszy ze szczepów nie jest nadmiernie ceniony przez winiarzy, ale to właśnie on najłatwiej poddaje się działaniu szlachetnej pleśni i dzięki temu rozsławia Sauternes. Podczas zbiorów zrywa się jedynie te grona, które są najbardziej dotknięte pleśnią, co sprawia, że zbieracze muszą przechodzić przez winnicę wielokrotnie. Naturalnie również wydajność jest niziutka. Wszystko to przekłada się na cenę, ale przed wszystkim na jakość win. Wina najczęściej są starzone w nowych beczkach dębowych i są niezwykle długowieczne. Jeśli ktoś myśli o odłożeniu wina na kilkadziesiąt lat i ma po temu warunki, to zdecydowanie polecamy Sauternes. Są one niezwykle aromatyczne, stosunkowo świeże, skoncentrowane z niewyobrażalnie długim finiszem.

W popularności wśród win zbotrytyzowanych depczą Francuzom po piętach Węgrzy. Choć mają kilkusetletnią, piekną tradycję to dopiero teraz wracają do zbiorowej świadomości po „uśpieniu" z czasów komunizmu. Region Tokaj, bo o nim mowa, jest bliski naszym sercom nie tylko kulturowo, również geograficznie jest to najbliższy Polsce wielki region winiarski. Powstaniu pierwszych Tokaji aszu towarzyszy piękna legenda. Podobno podczas najazdów tureckich pewien węgierski pastor zdecydował, aby poczekać ze zbiorem winogron do zakończenia działań wojennych. Gdy w końcu rozpoczęto zbiory okazało się, że część gron wyschła na krzakach i jest pokryta pleśnią. Pomimo to spróbowano ich i okazały się smaczne. Wtedy zdecydowano dodać je do wina, co dało pyszny napój.

Tokaje aszu powstają ze szczepu Furmint. Charakteryzuje się on cienką i wrażliwą skórką podatną na działanie pleśni. Dojrzewa późno, zbiory czasem odbywają się nawet na początku listopada. Furmint doskonale koncentruje cukry i ma jeszcze jedną zaletę dzięki której Tokaje tak wyróżniają się w świecie. Otóż rozwija niekiedy naprawdę wysoką kwasowość. Sprawia to, że Tokaje, choć licząc zawartość gramów cukru na litr są rekordzistami, to pozostają winami niezwykle świeżymi i przyjemnymi w piciu. Na etykietach Tokaji spotkamy określenie, że mają 3, 4, 5 lub 6 puttonów. Oznacza to ilość dodanych puttonów (cebrzyków) pełnych szlachetnie spleśniałych gron do 136 litrów wina podstawowego, naturalnie im numerek wyższy tym wino słodsze i szlachetniejsze.
 
Szlachetna pleśń jest jeszcze wykorzystywana w Austrii oraz w Niemczech przy produkcji win Trockenbeerenauslese i przede wszystkim Eisweinów, ale to temat na kolejną notkę.