W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
INFOLINIA: (22) 720 66 26
Menu

MENU

Koszyk

0,00 zł

Telefon

(22) 720 66 26

Masz pytania?

Napisz do nas

sklep@winestory.pl


Napisz do nas!

Dostawa 24h

Darmowa dostawa

przy zamówieniu powyżej 200 zł lub odbiorze osobistym.

Douro, Portugalia

 
Dolinę rzeki Douro (to ta sama, która w Hiszpanii nazywa się Duero) oddziela od oceanu pasmo górskie. Sprawia to, że w dolinie panują upały w lecie i chłody zimą. Gleba zaś jest uboga, łupkowo-granitowa. Wszystko to sprawia, że możemy oczekiwać z tego regionu win skoncentrowanych, tanicznych z nutami mineralnymi. Do niedawna region ten szerzej w świecie był znany wyłącznie z Porto, które teraz robi nieco miejsca winom niewzmacnianym.

Gdy mówimy, że winiarstwo portugalskie (wyłączając Porto i Maderę) rodzi się niemal na naszych oczach warto ugryźć się w język. Douro zostało uznane regionem winiarskim już na sto lat przed słynnym wprowadzeniem bordoskiego systemu apelacji z 1855r. Otóż okazuje się, że jeden z najbardziej znanych producentów, firma Quinta da Pacheca, butelkował wina pod własną etykietą już w 1783 roku. Określano je jako „Pacheca's" gdyż były własnością Mariana Pacheco Pereira. W roku 1903 Dom José Freire de Serpa Pimentel postanowił rozwijać swoje zainteresowania enologią na poważnie i położył podwaliny pod obecne sukcesy winnicy. Dziś, po stuleciu doświadczeń i sukcesów na czele firmy stoją osoby młode i dynamiczne z ciekawością podpatrujące świat. Ciekawe czy odczujemy to pijąc ich wina.

Naturalnie każdy z nas najlepiej zrobi próbując ich, ale taka mała informacja na zachętę. Przyjechały do nas:

Quinta da Pacheca - Tinto 2006 - Douro (VQPRD)
Touriga Nacional, Tinta Roriz; Touriga Francesa.
Starzone przez rok w używanych barriques, może spokojnie dojrzewać następne10-15 lat.
Mocne wino, z wyczuwalnymi wiśniami,czereśniami i czerwoną porzeczką. Długi finisz, kwasowość niska.
Podajemy oczywiście do czerwonych mięs i serów, a także można do tłustych ryb.
 
Quinta da Pacheca Reserva Tinto 2004 - Douro (VQPRD)
Touriga Nacional, Tinta Roriz; Touriga Francesa.
Starzone również przez rok we francuskiej beczce. Jeszcze ciemniejsze niż poprzednio opisywane. Mocne, aczkolwiek nie jest to moc nadto inwazyjna. Silna czerwona porzeczka i wiśnia.
Dawać do solidnych czerwonych mięs. W skrócie kawał wina.
 
Małe wyjaśnionko co do szczepów. Najłatwiej jest z Tinta Roriz, bo to po prostu stary dobry Tempranillo. Touriga Francesa to szczep najbardziej popularny, fundament większości win z Duoro. Ale to z czego są znani to Touriga Nacional, daje on winu potęgę, długowieczność, kolor atramentu.