W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
INFOLINIA: (22) 720 66 26
Menu

MENU

Koszyk

0,00 zł

Telefon

(22) 720 66 26

Masz pytania?

Napisz do nas

sklep@winestory.pl


Napisz do nas!

Dostawa 24h

Darmowa dostawa

przy zamówieniu powyżej 200 zł lub odbiorze osobistym.

Rioja, Finca la Emperatriz

Rioja to najsłynniejszy region winiarski w Hiszpanii znany "od zawsze". Już w czasach rzymskich powstawały tu wina.
Ogromny rozwój przeżył w XVw. gdy liczni pielgrzymi zmierzający do Santiago de Compostella zatrzymywali się
w klasztorach otoczonych winnicami.

Rioja to bastion szczepów Tempranillo i Garnacha, region rozciąga się na długości 120 km wzdłuż rzeki Ebro, na północy Półwyspu. Dzieli się na trzy części:

Rioja Alta - daje najbardziej charakterystyczne Riojy o dużej owocowości i ogromnym potencjale starzenia
Rioja Alavesa - mają wyższy poziom alkoholu i są nieco bardziej miękkie
Rioja Baja - troszkę słabsze, najbardziej rozpowszechnione, częściej powstają ze szczepu Garnacha

W Rioja stosuje się bardzo rygorystyczne przepisy co do starzenia wina. I tak:

Crianza dojrzewa minimum rok w beczce i rok w butelce,
Reserva dojrzewa minimum rok w beczce i 2 lata w butelce,
Gran Reserva dojrzewa minimum 2 lata w beczce i 3 lata w butelce.
Niemniej trzeba dodać, że wielu dobrych producentów jeszcze wydłuża te okresy.
 
Filoksera to rodzaj mszycy, która przetrzebiła europejskie winnice w drugiej połowie XIX w. Hiszpanie jednak mają powody, aby błogosławić tą chorobę. Otóż po inwazji mszycy na Francję (na Półwysep Iberyjski dotarła znacznie później) wśród tamtejszych enologów zapanowało bezrobocie. Wędrując za chlebem opuścili Bordeaux, przeszli Pireneje i najwięcej spośród nich osiadło w regionie Rioja. Tu, wzdłuż rzeki Ebro znaleźli delikatny, umiarkowany klimat śródziemnomorski, tak niezbędny przy produkcji win. Połączyli swoje siły z początkującymi hiszpańskimi winiarzami, jak markiz Riscal, który jako pierwszy zaczął używać do dojrzewania wina beczek dębowych.

Również z tego "złotego Wieku" wywodzi swe korzenie winnica La Emperatriz nazwana na cześć właścicielki, żony Napoleona III, cesarzowej Marii Eugenii de Montijo. Jej wina zdobywały prestiżowe nagrody w Paryżu już w roku 1876 i 1884.