W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
INFOLINIA: (22) 720 66 26
Menu

MENU

Koszyk

0,00 zł

Telefon

(22) 720 66 26

Masz pytania?

Napisz do nas

sklep@winestory.pl


Napisz do nas!

Dostawa 24h

Darmowa dostawa

przy zamówieniu powyżej 200 zł lub odbiorze osobistym.

Winnice niemieckie

Winnica St Urbans-hof, Mosel-Saar-Ruwer

Riesling to tradycyjny niemiecki szczep, znany tu również jak "król białych szczepów". Daje najbardziej aromatyczne i owocowe wina z wszystkich znanych szczepów na wina białe. Mając to na uwadze, St Urbans-hof wytwarza wina z jednego tylko szczepu - Riesling.

Wysoka jakość wina to praca przez okrągły rok: uprawa gleby, odpowiednie układanie latorośli, przerywanie liści, redukcja zbiorów, selektywne ręczne i późne winobranie - to wszystko elementy jakie należy spełnić aby wino mogło oddawać charakter ziemi na której wyrosło. Winnica stosuje tradycyjne metody na czele z cięciem i prowadzeniem winorośli w kształcie serca przywiązanej do pojedynczego słupka. Stosowane są jedynie organiczne nawozy, a wydajność z hektara jest odpowiednio niska.

Równie ważne jak odpowiednia długość dojrzewania w winnicy, są też prace prowadzone w piwnicy. Po ręcznych zbiorach grona są lekko gniecione i pozostają w kontakcie ze skórkami przez krótki okres aby zapewnić pełną ekstrakcję aromatów. Następnie miazga jest odciskana a sok fermentowany jest w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Po fermentacji wino jest przelewane do 1000 litrowych beczek gdzie do końca się układa.


Winnica Schloss Vollrads, Rheingau

Pochodzenie nazwy Vollrads nie jest pewne, jednak jest wysoce prawdopodobne że pochodzi od nazwiska rodziny, która pojawia się w tutejszych zapiskach z roku 1218 i 1268. Zamek otacza starą wieżę która powstała w latach 30tych 14 wieku, od kiedy to datuje się historię posiadłości i winnicy. Do lat 90tych dwudziestego wieku zamek i winnica pozostawała w rękach dynastii Greiffenclau. Po nagłej śmierci Erwein Count Matuschka-Greiffenclau w 1997 roku winnica pozostaje w rękach Nassau Savings Bank.

Najstarszy dokument potwierdzający tutejszą produkcję wina pochodzi z 18 listopada 1211 roku i zaświadcza o sprzedaży wina zakonowi z Mainz i jest to bodaj najstarsza udokumentowana winnica na świecie istniejąca po dzień dzisiejszy. W tutejszej bibliotece znajdziemy opisy wszystkich roczników win począwszy od 16 wieku.

To również w tej winnicy użyto po raz pierwszy w 1728 roku słowa Cabinet, które do dziś funkcjonuje jak Kabinett. Cabinet było miejscem gdzie składowano wyjątkowe wina z najlepszych winnic i roczników.

Dziś winnica liczy sobie 55 hektarów które otaczają zamek z trzech stron, a jedynym uprawianym tu szczepem jest Riesling.


Winnica K. F. Groebe, Rheinhessen

Winnica Groebe została utworzona w 1625 roku w Westhofen. Dziś położona jest na 7 hektarach, na których uprawiany jest głównie Riesling (60%), Pinot (20%) i Silvaner (15%). Niektóre części winnicy pozostają w rękach rodziny od ponad 250 lat.

W swojej pracy Groebe szczególnie zwraca uwagę na środowisko - nie używa herbicydów ani pestycydów, a stosowane uprawy są ściśle ekologicznie. Wszystkie grona są tu zbierane ręcznie, a zarówno fermentacja jak i dojrzewanie ma miejsce w starych dębowych kadziach, zgodnie z tradycyjnymi metodami.
Od lat winnica Groebe jest wymieniana w najlepszych światowych przewodnikach. Dość powiedzieć, że w 1998 roku, angielskie czasopismo Wine nadało winu z tej winnicy - Riesling Trockenbeerenauslese tytuł najlepszego wina białego na świecie.

Wytworzenie dobrego wina wymaga przede wszystkim wyjątkowych umiejętności, a nie technologii. Wino jest częścią europejskiej kultury, zrobienie dobrego wina z wyjątkowych charakterem, wymaga nie tylko odpowiedniej lokalizacji winnicy ale też odpowiedniej wiedzy. Winnice Groebe istnieją od kilkuset lat, są uprawiany przez rodzinę przez wiele generacji. Poprzez odpowiednie cięcie i brak nawożenia, zmusza się rośliny do sięgania po składniki odżywcze w głębokich warstwach gleby. Zasadą jest stworzenie unikalnych win, które będą oddawały swoje "terroir" - unikalną kombinację gleby i lokalnego mikroklimatu.