W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
INFOLINIA: (22) 720 66 26
Menu

MENU

Koszyk

0,00 zł

Telefon

(22) 720 66 26

Masz pytania?

Napisz do nas

sklep@winestory.pl


Napisz do nas!

Dostawa 24h

Darmowa dostawa

przy zamówieniu powyżej 200 zł lub odbiorze osobistym.

Wino i zdrowie

O tym, że czerwone wina doskonale wpływają na zdrowie my wiemy od zawsze. Do umiarkowanego picia (pół butelki dziennie) zachęca również Światowa Organizacja Zdrowia.
 
Tak naprawdę skąd się dokładnie biorą te lecznicze właściwości wina jeszcze nie wiemy, aczkolwiek głównym "podejrzanym" jest substancja o nazwie reserwatol powstająca ze skórek winogron. Ma ona mieć nie tylko zbawienny wpływ na układ krążenia, ale również wzmaga układ odpornościowy i przede wszustkim działa antyrakowo.
 
Na razie brzmi to dość "sucho", więc najważniejsza informacja na koniec. Całe mnóstwo reserwatolu zawiera szczep Grenache, a więc głównie południe Francji i Hiszpania. Natomiast najwięcej jest w szczepie Dornfelder. To "lekarstwo" o ciekawych aromatach jeżyn, czerwonej papryki i wiśni.